Anyag karbantartás

KÁRPITOZOTT BÚTOR

A kárpitozott bútorok rendszeres karbantartása magában foglalja a porszívóval történő takarítást. A kárpitozott bútorokat lehetőleg hetente egyszer érdemes porszívózni. Használjon kárpitozáshoz tervezett speciális porszívótömlőt. Ha a porszívó lehetővé teszi, válassza ki a minimális teljesítményt. Nem javasoljuk durva kefe használatát, erős súrolást vagy ütögetést. A rendszeres porszívózás megszabadítja a bútorokat a külső környezetből származó felgyülemlett portól és apró szennyeződésektől. Ha az ülésen levehető szövethuzat van, rendszeresen mossa ki. Mielőtt bármilyen eszközzel megpróbálná megtisztítani a kárpitokat, javasoljuk, hogy tesztelje a módszert és a reakciót egy rejtett helyen, hogy elkerülje a látható hely maradandó károsodását. Mindig a kárpit irányába tisztítsa, soha ne ellene. Javasoljuk továbbá a kifejezetten kárpitozott bútorokhoz tervezett termékek használatát. Ha laza anyagból száraz szennyeződés képződik, használhat kis teljesítményű porszívót. Nem szükséges nedves tisztításuk. Ha a folt nedves, ne hagyja megszáradni. A lehető leghamarabb szívja fel a nedvességet ruhával vagy zsebkendővel. Ha a folt már megszáradt, óvatosan próbálja meg eltávolítani egy lapos, tompa tárggyal. Az eltávolítás után visszamaradt folt esetén használjon nedves törlőkendőt vagy kifejezetten kárpitozott bútorokhoz készült terméket, és a foltot a kárpit irányába próbálja meg tisztítani. Ezután szárítsa meg. Ne használjon kémiai oldatokat, nyers erőt vagy súrolószert.
TIPPEK TŐLÜNK:
• Rendszeresen porszívózzunk, és mossuk ki a levehető huzatokat.
• Csak kis mennyiségű vizet használjon.
• Tisztítsa meg a területet körkörös mozdulatokkal kívülről a közepére.
• Ne tegye ki a kárpitozott bútorokat közvetlen napsugárzásnak.
• Azonnal távolítsa el a szennyeződéseket és foltokat.
• Használjon a háziállatoknak takarót vagy plédet. Foltozhatnak a kárpiton, de el is szakadhatnak.

TÖMÖR BÚTOROK

Ha gyönyörű fa tartós megjelenésére van szüksége, kerülje a bútor közvetlen napsugárzással való érintkezését, nehelyezze azt nagy hőforrás mellé (radiátor, kandalló, kályha stb.) vagy túlzottan párás környezetbe. A napfény UV-sugárzása befolyásolhatja a felület minőségét, és a fa fafajtától függően sötétedését vagy világosodását okozhatja. A magas hőmérséklet károsítja mind a bútor felületi rétegét, mind magának az anyagnak a szerkezetét. A felesleges nedvesség a felületi réteg mikroszkopikus repedésein keresztül behatolhat a fába és károsíthatja azt. Tömör bútorokhoz használjon alátéteket, ne tegyen nedves tárgyakat, forró ételt vagy italt a tömör bútor felületére, mert ez maradandó károsodást okozhat. A tömörfa bútorok rendszeres karbantartása magában foglalhatja a porszívóval történő felszívást, de mindig puha rögzítéssel, hogy elkerülje a sima felület megkarcolását. A fa törölhető ronggyal – puha és száraz, vagy enyhén nedves, kisebb, kifejezetten fához tervezett termékkel. Mindig kisebb mennyiségű folyadékot használjon, mert a felesleges nedvesség behatolhat a fába és ezzel károsíthatja azt. Az olajjal és viasszal kezelt tömör bútorok rendszeres karbantartásra alkalmasak. Karbantartása során csak közvetlenül a gyártótól származó viaszt és olajat használjon. Először vigye fel az olajat a bútorra, hagyja beszívódni, majd puha ruhával óvatosan törölje le a felesleges olajat. Ha a tömörfa bútor megkarcolódik, viasszal javíthatja meg. A karcolásokat viasszal töltik ki.
TIPPEK TŐLÜNK:
• Ne tegye ki a tömör bútorokat közvetlen napsugárzásnak.
• Kerülje a magas hőmérsékletet és páratartalmat.
• Használjon alátéteket.
• Azonnal távolítsa el a szennyeződéseket és foltokat.
• Rendszeresen törölje le a port, vagy óvatosan porszívózza fel egy puha tartozékkal.
• Ne használjon nedves ruhát.
• Kizárólag tömörfa bútorokhoz használjon termékeket.

LAMINÁLT BÚTOROK

Ha tartós megjelenésre van szüksége egy gyönyörű laminált anyagnál, kerülje a bútor közvetlen napsugárzással való érintkezését, illetve ne helyezze azt nagy hőforrás mellé. Ezenkívül ne tegye ki a terméket hosszú távú víznek vagy vízgőznek. A laminált bútorok könnyen karbantarthatók, strapabíró felületének köszönhetően nem igényelnek különösebb gondozást. A felület általában könnyen tisztítható. A laminátum puha, száraz vagy nedves ruhával törölhető. Erős szennyeződés esetén használjon meleg vizet, laminátumhoz megfelelő tisztítószerekkel. Kerülje azonban a felesleges áztatást, mert a víz szivároghat a táblák illesztései és élei között, és a felső dekoratív rétegek leválnak. A víz visszafordíthatatlanul károsíthatja a bútort, ha hosszabb ideig van kitéve. Ezért minden nedvességet mindig szárazra kell törölni. Javasoljuk, hogy kizárólag laminált bútorokhoz készült termékeket használjon. Soha ne tegyen nagyon forró italokat és ételeket sima felületre. Maradandó károsodás léphet fel.
TIPPEK TŐLÜNK:
• Ne tegye ki a laminált bútorokat közvetlen napsugárzásnak.
• Kerülje a magas hőmérsékletet és páratartalmat.
• Használjon alátéteket.
• Azonnal távolítsa el a szennyeződéseket és foltokat.
• Mindig szárítsa meg és törölje szárazra a bútorokat.

ECO-BŐR BÚTOROK

Az ökobőrrel bevont bútorokat nem javasoljuk közvetlen napfénynek kitenni, mert a szín idővel kifakulhat. Ezenkívül ne tegye ki a bútorokat 25 Celsius fok feletti hőmérsékletnek. Az ökobőr bútorok rutinszerű karbantartásához elegendő egy gyenge szappanos oldattal vagy semleges pH-jú folyékony mosóporral megnedvesített puha kendő. Az ökobőr részben légáteresztő anyag, amely hajlamos az emberi izzadtság csapdájára a felületén. Ezért rendszeres karbantartást igényel, havonta legalább 1-2 alkalommal, különösen a nyári hónapokban. Az izzadságtól leginkább szenvedő, szabaddá váló területeket, mint például az ülések, hát- és fejtámlák, kartámaszok műszaki benzinnel történő zsírtalanítása javasolt. Nem kell azonban attól tartani, hogy az ülés benzinszagú lesz. A műszaki benzin különböző tulajdonságokkal rendelkezik, és mint illékony anyag, körülbelül 10 percen belül 100%-ban elpárolog. Az ökobőrt is célszerű rendszeresen olyan spray-vel kezelni, amelyet kifejezetten ehhez az anyaghoz terveztek. Soha ne használjon vegyi terméket vagy valódi bőrhöz vagy nedves törlőkendőhöz tervezett terméket. Ha az öko-bőr bútorokat laza anyagból származó száraz szennyeződés szennyezi, használhat kis teljesítményű porszívót. Nedves szennyeződés esetén azonnal szívja fel a nedvességet egy nedvszívó kendővel vagy zsebkendővel. A kiszáradt foltokat nedves ruhával törölje le, és törölje szárazra. Ne használjon forró levegőt a szárításhoz.
TIPPEK TŐLÜNK:
• Ne tegye ki az ökobőr bútorokat közvetlen napsugárzásnak.
• Kerülje a 25 Celsius-fok feletti hőmérsékletet.
• Használjon gyengébb szappant vagy mosóport.
• Azonnal távolítsa el a szennyeződéseket és foltokat.
• Az ökobőr nem tűri a zsírt és az emberi izzadságot – rendszeresen zsírtalanítsa műszaki benzinnel.
• Használjon speciális tisztítószert az ökobőrhöz.

RATTÁN BÚTOROK

A rattan bútorok nem igényelnek nagy karbantartást. Ha azonban azt szeretné, hogy rattan bútora hosszú évekig szolgálja Önt, gondoskodnia kell róla. A rattan bútorok különféle hajtásokat, illesztéseket és csomókat tartalmaznak, ahol a por lerakódik. Ezért szükséges a szennyeződések kibocsátása a kevésbé hozzáférhető helyeken. Elég, ha rendszeresen eltávolítja a szennyeződést és a port egy porszívóval vagy egy speciális kefével ellátott porszívóval. Nedves ruhával törölje le a ráragadt szennyeződéseket, majd törölje szárazra. A rattan nem szereti a sok vizet.
A természetes rattan gondozása
A természetes rattan bútorok minimális karbantartást igényelnek. Porszívózással távolítsa el a port és a szennyeződést egy speciális puha tartozék segítségével, vagy törölje le nedves ruhával. Mosás után mindig törölje szárazra. A rattan bútorok felülete kopott és fénytelen? Felvihet egy átlátszó lakkot, amely fényt kölcsönöz neki a következő néhány évben. Évente egyszer, a szezon kezdete előtt kenje be vazelinnel. Ez megakadályozza a nyikorgást, amelyet a rattan kiszáradása okozhat. Ne hagyjon rattan bútorokat radiátorok vagy hőforrások közelében. A magas hőmérséklet kiszáradást és repedést okoz.
Mesterséges rattan ápolás
A mesterséges rattan legnagyobb előnye a karbantartásmentessége. A mesterséges rattan bútorok nem igényelnek különösebb gondozást. Mindig tartsa tisztán, hogy meghosszabbítsa élettartamát. Letörölheti langyos vízes ronggyal, vagy porszívóval felszívhatja a port vagy a pollent. A mesterséges rattan kültéri tömlővel és enyhe szappannal is mosható. Kiemelkedően ellenáll a hőmérséklet-változásoknak és a napsütésnek. A mesterséges rattan színei ellenállnak az UV sugárzásnak, és nem veszítik el a színüket és nem fakulnak ki hosszan tartó magas hőmérsékletnek kitéve.